Stamboom familie van Moorst
Homepage
1ste generaties
Vanaf 1640
Van Moorst
Familienaam
Hannes Aalbertse
Johannes
Johannis
Hermanus
Aalbertus
Cornelis
Fotoalbum
Gezinskaarten
Hoolhorst
Naam
RK familie
Hannisse
Van de Geer
Familie Hoolhorst

Tijdens mijn onderzoek naar de familie van Moorst kwam ik er op een gegeven moment achter dat de derde generatie zich splitste in verschillende families.

Hannes Brandse is tweemaal getrouwd en uit zijn eerste huwelijk heeft hij twee volwassen zoons en 1 volwassen dochter (de andere kinderen overlijden al op jonge leeftijd). De oudste zoon is de stamvader van de familie van de Geer. De tweede zoon is Jacob Hannissen en hij is de stamvader van de familie Hoolhorst. Uit het tweede huwelijk krijgen Hannes Brandse en Geertje Jacobse onder andere nog een zoon, Aalbert Hannisse, die de stamvader is van de familie van Moorst.

Tijdens het onderzoek naar de afstammelingen van Jacob Hannissen en zijn vrouw Evertje Hendrikse ben ik ook gestuit op een gereformeerde familie Hoolhorst. Voor meer informatie over deze familie verwijs ik graag naar de website van Floris Hoolhorst.

Bijzonder
Toen ik begon met het uitzoeken van deze tak van de stamboom, wist ik al wel dat het geen grote familietak zou worden. Een blik in de telefoongids leverde slechts 9 families met de naam Hoolhorst op in Nederland. In het Nederlands Repertorium van Familienamen is de telling van naamdragers uit 1947 te vinden. Die gaf voor de naam Hoolhorst het volgende beeld:

Gelderland 3
Utrecht 14
Amsterdam 2
Noord-Holland (excl Amsterdam) 4
Den Haag 5
Rotterdam 7
Zuid-Holland (excl Den Haag en Rotterdam) 3
Zeeland 7
Totaal 45

De meeste Hoolhorst-en die nu nog leven zijn afkomstig van de gereformeerde familie Hoolhorst. Dit zijn afstammelingen van het echtpaar Willem Frederik Hoolhorst en Pieternella van Voorthuijzen (getrouwd 20 mei 1814 in Rhenen). De familie komt uit de omgeving Woudenberg en Rhenen.

De Rooms Katholieke familie Hoolhorst (nu uit de omgeving Rotterdam) kent met de huidige tiende generatie de laatste generatie. Er zijn geen mannelijke afstammelingen meer en de familienaam zal dus niet verder voorkomen bij een elfde generatie.

Copyright Linda van Moorst 2006-2010